Kosača Cultural Route » » Garda Herceg Stjepana Kosače Lubussa

Garda Herceg Stjepana Kosače Lubussa

Lubussa je počasna garda grada Ljubuškoga. Osnovana je 24. studenoga 2017. godine. Pripadnici garde su odjeveni u vitezove kako je izgledala garda Hercega Stjepana Kosače koja je godinama bdjela nad Ljubuškim. Dio je "Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje – tema srednji vijek”, projekta prekogranične suradnje između BiH i Crne Gore, kojim se potiče društveno-ekonomski razvoj. Udruženje trenutno baštini i upravlja sa bogatom opremom i kostimima srednjovjekovne garde „herceg Stjepana“. Garda koja se sastoji od 10 kostimiranih i naoružanih momaka ima određene potvrde autentičnosti i to zahvaljujući relevantnoj literaturi kao i vizualizaciji opreme i kostima u analognim muzejskim zbirkama (Dubrovnik, Konavle; Kotor, Sarajevo-Zemaljski muzej).

ADRESA
Ljubuški
otkrijte
još lokacija
U 15. stoljeću obitelj Kosača vladala je područjem Huma (Hercegovina) i bila je jedna od najmoćnijih plemićkih obitelji u Kraljevini Bosni. Postoje pretpostavke da je obitelj dobila ime po selu Kosač u blizini rijeka Pive i Tare. Utjecaj i moć Kosače mogu se vidjeti za vrijeme prvog bosanskog kralja Tvrtka I.
“This website has been produced with the financial assistance of the European Union. The content of the website is the sole responsibility of University of Mostar and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the European Union and/or ADRION programme authorities”.