Kosača Cultural Route » » Franjevački samostan Humac

Franjevački samostan Humac

Nakon izgradnje prvoga samostana na širokom Brijegu franjevci su odlučili sagraditi još jedan samostan, i to na Humcu kod Ljubuškoga. Temeljni kamen novoga samostana blagoslovio je apostolski vikar fra Anđeo Kraljević 1867. Gradnja samostana trajala je desetak godina, a vodio ju je fra Nikola Šimović. U novi samostan, koji je dekretom generala Reda bio priznat 1876., smješten je novicijat Hercegovačke franjevačke kustodije. Budući da stara crkva zbog maloga prostora nije mogla zadovoljiti bogoštovne potrebe, posebice u vrijeme velikih blagdana, odlučeno je graditi novu funkcionalniju crkvu. Od 1987. - 1989. sagrađena je nova crkva sv. Ante, a konačni radovi dovršeni su u proljeće 2004. Bez obzira na izgradnju nove crkve otpočelo se s obnovom i zaštitom stare crkve, u kojoj se nalazio glavni oltar iz 1725. On se prije toga nalazio u u kaptolskoj crkvi sv. Franje u Zagrebu. Crkva je ponovno dobila izvorni izvanjski kameni izgled jer je s fasade uklonjena žbuka. Obnovljena stara crkva svečano je blagoslovljena krajem kolovoza 2010. Glavni barokni oltar iz 1725., nakon temeljite restauracije, vraćen je na svoje mjesto. Najstarije orgulje u Hercegovini iz 1871. također su nakon obnove vraćene na kor.

ADRESA
Ljubuški
otkrijte
još lokacija
U 15. stoljeću obitelj Kosača vladala je područjem Huma (Hercegovina) i bila je jedna od najmoćnijih plemićkih obitelji u Kraljevini Bosni. Postoje pretpostavke da je obitelj dobila ime po selu Kosač u blizini rijeka Pive i Tare. Utjecaj i moć Kosače mogu se vidjeti za vrijeme prvog bosanskog kralja Tvrtka I.
“This website has been produced with the financial assistance of the European Union. The content of the website is the sole responsibility of University of Mostar and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the European Union and/or ADRION programme authorities”.