Kosača Cultural Route » » Samostanska knjižnica sv. Ante

Samostanska knjižnica sv. Ante

S početkom gradnje samostana Humac, Ljubuški, hercegovački franjevci osnovali su 1867. samostansku knjižnicu. Kada je samostan bio izgrađen, knjige su se nalazile u različitim prostorijama. Godine 1968. bila je uređena posebna prostorija u zapadnom samostanskom krilu, gdje su prenesene sve knjige s rukopisima i arhivskim spisima. Knjižnica broji danas preko
20.000 primjeraka knjiga iz gotovo sva područja prirodnih i društvenih znanosti: ascetika, beletristika, biblijske znanosti, povijest, pravo, franjevaštvo, katehetika, leksika, lingvistika, prirodne znanosti i dr. Knjižnica je krajem 2003. temeljito obnovljena i smještena u zapadno krilo samostana. Nabavljene su najsuvremenije police koje štite knjige od vlage i sunca. U tijeku je katalogizacija i kompjutorizacija knjižnice.

ADRESA
Ljubuški
otkrijte
još lokacija
U 15. stoljeću obitelj Kosača vladala je područjem Huma (Hercegovina) i bila je jedna od najmoćnijih plemićkih obitelji u Kraljevini Bosni. Postoje pretpostavke da je obitelj dobila ime po selu Kosač u blizini rijeka Pive i Tare. Utjecaj i moć Kosače mogu se vidjeti za vrijeme prvog bosanskog kralja Tvrtka I.
“This website has been produced with the financial assistance of the European Union. The content of the website is the sole responsibility of University of Mostar and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the European Union and/or ADRION programme authorities”.