Kosača Cultural Route » » Vodopad Kravica

Vodopad Kravica

U cjelini Županije Zapadnohercegovačke, Ljubuški se afirmira kao prostor sa nedvojbeno najpovoljnijim, mikroklimatološkim, hidrografskim i pedološkim potencijalima. Kroz ovaj kraj prolazi jedinstvena rijeka sa devet imena, prepuna sedrenih reljefa sa zadivljujućim prirodnim pejzažima, rezervat je čiste i bistre vode, čarobnih slapova, te raznolikog biljnog i životinjskog svijeta. Rijeka Trebižat duga je 51 km i druga je najveća ponornica u Bosni i Hercegovini, koja ponire i izvire nekoliko puta, na različitim lokacijama. Među brojnim prirodnim rijetkostima, najznačajnija mikrolokacija na rijeci Trebižat je vodopad Kravica, sa vodenim amfiteatrom dugim preko 120 metara. Vodopad je visok 28 metara, a sedronosna rijeka formira sloj od vrha do dna, prekriven travom, mahovinom i lišajevima. U prošlosti, pored vodopada su bile aktivne brojne mlinice. Ljubuški kraj ponosi se i mnogobrojnim popularnim izletištima i kupalištima, koja u ljetnim mjesecima postaju oaze zabave, gastronomskih užitaka i relaksacije. Najpoznatiji su vrelo Klokun u Klobuku, slapovi Koćuša, izvor rijeke Vrioštice u Vitini, slapovi Čeveljuša, te kupalište Božjak u Studencima.

ADRESA
Ljubuški
otkrijte
još lokacija
U 15. stoljeću obitelj Kosača vladala je područjem Huma (Hercegovina) i bila je jedna od najmoćnijih plemićkih obitelji u Kraljevini Bosni. Postoje pretpostavke da je obitelj dobila ime po selu Kosač u blizini rijeka Pive i Tare. Utjecaj i moć Kosače mogu se vidjeti za vrijeme prvog bosanskog kralja Tvrtka I.
“This website has been produced with the financial assistance of the European Union. The content of the website is the sole responsibility of University of Mostar and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the European Union and/or ADRION programme authorities”.