Kosača Cultural Route » » Nekropola stećaka Dilić

Nekropola stećaka Dilić

Bilizi, kamici, stećci ili mramorovi, srednjovjekovni su kameni nadgrobni spomenici, koji se pojavljuju u 13. stoljeću, s vrhuncem uporabe i razvoja u 14. i 15. st. Prema dosadašnjim istraživanjima poznato je oko sedamdeset tisuća biliga, od čega u Hercegovini i Bosni 86 posto, a ostatak u Hrvatskoj, Crnoj Gori i u Srbiji. Na lokalitetu Dilić u Bijači, na privatnome posjedu obitelji Galić (95 m nv., N 43°07.449, E 17°35.377), neposredno uz cestu R 423 Teskera-Bijača-Vid, sada se nalazi 35 biliga. Nekoć ih je bilo više, dio je ugrađen u obližnju cestu 1931., a 11 primjeraka nalazi se u suhozidu pored ceste. Po oblicima najviše je škrinja, njih dvadeset, četrnaest ploča i jedan sljemenjak. Ukrašeno je 17 biliga. Lokalitet s bilizima u Bijači proglašen je nacionalnim spomenikom kulture i nalazi se na kandidacijskoj listi za nominaciju zaštićene svjetske baštine koju vodi UNESCO. Tijekom 2013. na grobištu je urađeno čišćenje, restauracija i konzervacija spomenika. Za cjelovito uređenje lokaliteta trebat će obaviti i zaštitno arheološko istraživanje.

ADRESA
Ljubuški
otkrijte
još lokacija
U 15. stoljeću obitelj Kosača vladala je područjem Huma (Hercegovina) i bila je jedna od najmoćnijih plemićkih obitelji u Kraljevini Bosni. Postoje pretpostavke da je obitelj dobila ime po selu Kosač u blizini rijeka Pive i Tare. Utjecaj i moć Kosače mogu se vidjeti za vrijeme prvog bosanskog kralja Tvrtka I.
“This website has been produced with the financial assistance of the European Union. The content of the website is the sole responsibility of University of Mostar and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the European Union and/or ADRION programme authorities”.