Kosača Cultural Route » » Stolačka Tarča

Stolačka Tarča

Stolačka tarča je srednjovjekovni sajam, jedini takav u Bosni i Hercegovini. Organizator sajma je povijesna postrojba Vitezovi hercega Stjepana Kosače Stolac. Održava se od 2015. godine, početkom svibnja, na starom gradu Vidoškom iznad Stoca, nacionalnom spomeniku BiH čija je revitalizacija jedan od glavnih ciljeva organizatora sajma. Na sajmu su sudjelovale viteške skupine iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Slovačke, a svake godine se uprizoruje Obrana hercegova grada. Posjetiteljima su dostupne radionice streličarstva, mačevanja, keramike i sl, prikazuju se srednjovjekovni i renesansni plesove te predstave. Kulturno-zabavna manifestacija svake godine privuče sve više viteških skupina iz raznh zemalja. Raste broj (vitezova), ali i domaćih volontera (uloge gubavaca, stražara, tamničara, zatvorenika). Iz godine u godinu bilježi sve više posjetitelja, ali i gostiju iz inozemstva, čiji broj prelazi više tisuća. Sajam je postao je brend Stoca i čitave Hercegove zemlje.

ADRESA
Stolac
otkrijte
još lokacija
U 15. stoljeću obitelj Kosača vladala je područjem Huma (Hercegovina) i bila je jedna od najmoćnijih plemićkih obitelji u Kraljevini Bosni. Postoje pretpostavke da je obitelj dobila ime po selu Kosač u blizini rijeka Pive i Tare. Utjecaj i moć Kosače mogu se vidjeti za vrijeme prvog bosanskog kralja Tvrtka I.
“This website has been produced with the financial assistance of the European Union. The content of the website is the sole responsibility of University of Mostar and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the European Union and/or ADRION programme authorities”.