Kosača Cultural Route » » Nekropola stećaka Boljuni

Nekropola stećaka Boljuni

Nekropola se nalazi se u mjestu Boljuni, 12 kilometara jugozapadno od Stoca. Broji ukupno 273 stećka te je po veličini treća, a po brojnosti ukrašenih stećaka na prvom mjestu u BiH. Ukupno je ukrašeno 105 stećaka. Većina stećaka nastala je u 15. i 16. stoljeću. Među ukrasima koji se pojavljuju na nekropli Boljuni najznačajniji različiti oblici križeva uklesani u raznolikim inačicama, motiv povijene lozice s trolistom, motiv štita i mača, motivi rozeta i plastičnih vrpca, motivi ljudskih i životinjskih figura, scena lova, scena kola, mjesec i zvijezde. Posebnu pozornost na nekropoli privlači prikaz žene s djetetom u naručju koja vjerojatno simbolizira Bogorodicu s malim Isusom. Među najbogatije ukrašene spada stećak s velikim križem pod kojim je pokopan Vojvoda Vlatko Vuković iz roda Kosača.

ADRESA
Stolac
otkrijte
još lokacija
U 15. stoljeću obitelj Kosača vladala je područjem Huma (Hercegovina) i bila je jedna od najmoćnijih plemićkih obitelji u Kraljevini Bosni. Postoje pretpostavke da je obitelj dobila ime po selu Kosač u blizini rijeka Pive i Tare. Utjecaj i moć Kosače mogu se vidjeti za vrijeme prvog bosanskog kralja Tvrtka I.
“This website has been produced with the financial assistance of the European Union. The content of the website is the sole responsibility of University of Mostar and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the European Union and/or ADRION programme authorities”.