Kosača Cultural Route » » Stari grad Vidoški

Stari grad Vidoški

Vremeplov nas dovodi i do srednjovjekovnog grada koji se zove Vidoški utemeljen je u petom i šestom stoljeću, u vrijeme bizantskog cara Konstantina. Konstantin je u Stocu izgradio tvrđavu koja je štitila njegove trgovačke karavane koji su išli sa zapada prema istoku, nekadašnjem Bizantu, današnjem Istanbulu. Nakon cara Konstantina, grad je bio zapušten, sve do dolaska Slavena u osmom i devetom stoljeću, a u 14. i 15. doživio je svoj srednjovjekovni procvat, za vrijeme Hercega Stjepana Kosače. Grad 1471. godine osvajaju Turci i on dobiva današnje konture sa svim tvrđavama, zidinama i kulama. Grad broji 13 kula, a podijeljen je u donji, srednji i gornji. smješten je na uzvišenju iznad današnjeg središta Stoca i predstavlja obrambeni objekt koji po svojoj veličini spada u red najvećih bosanskohercegovačkih gradova. Današnji izgled grada cine ostaci onoga iz Austro-ugarskog razdoblja.

ADRESA
Stolac
otkrijte
još lokacija
U 15. stoljeću obitelj Kosača vladala je područjem Huma (Hercegovina) i bila je jedna od najmoćnijih plemićkih obitelji u Kraljevini Bosni. Postoje pretpostavke da je obitelj dobila ime po selu Kosač u blizini rijeka Pive i Tare. Utjecaj i moć Kosače mogu se vidjeti za vrijeme prvog bosanskog kralja Tvrtka I.
“This website has been produced with the financial assistance of the European Union. The content of the website is the sole responsibility of University of Mostar and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the European Union and/or ADRION programme authorities”.