Kosača Cultural Route » » Rimska villa Rustika "Višiči"

Rimska villa Rustika "Višiči"

Na lokalitetu “Kućišta” nalazila se rimska villa Rustica u Višićima. Otkrivena vila tlocrtno odgovara redu rano rimskih gospodarskih imanja koja se sastoje od nekoliko zgrada različite namjene, među kojima su luksuzne stambene zgrade zauzimale centralne prostore. Zgrade su se dodirivale i međusobno su bile povezane tako da zatvaraju veća ili manja dvorišta. Sve zgrade su postavljene simetrično, po pravcu jugoistok-sjeverozapad. Prostori unutar luksuznih objekata imaju i sustavan podnog grijanja – hipokaust. Podnica leži na mreži glinenih stupaca, na čijoj površini su sačuvani brojni mozaici sa geometrijskim motivima, dok su na pojedinim zidovima vidljivi slabo sačuvani ulomci fresko slikarstva. Pojedine prostorije imaju ulogu kupelji sa bazenima za hladnu, mlaku i vruću vodu. Periferija kompleksa zgrada bila je ograđena zidom tamo gdje su se na periferiji nalazili otvoreni prostori dvorišta, ponekad i većih dimenzija.

ADRESA
Čapljina
otkrijte
još lokacija
U 15. stoljeću obitelj Kosača vladala je područjem Huma (Hercegovina) i bila je jedna od najmoćnijih plemićkih obitelji u Kraljevini Bosni. Postoje pretpostavke da je obitelj dobila ime po selu Kosač u blizini rijeka Pive i Tare. Utjecaj i moć Kosače mogu se vidjeti za vrijeme prvog bosanskog kralja Tvrtka I.
“This website has been produced with the financial assistance of the European Union. The content of the website is the sole responsibility of University of Mostar and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the European Union and/or ADRION programme authorities”.