Kosača Cultural Route » » Kanjon rijeke Lištice "Borak"

Kanjon rijeke Lištice "Borak"

Rijeka Lištica prolazi kroz kanjon, tj. uski tjesnac omeđen stijenama i klisurama, a napaja se sa nekoliko izvora, od kojih je najpoznatije vrelo “Borak”. Uzvodno potoci kupe sve površinske vode za vrijeme obilnih padalina i otapanja snijega sa planine Čabulje, a konačno se slijevaju u rijeku Neretvu. Niske temperature vode se zadržavaju kroz cijelu godinu, a zahvaljujući pitkoj vodi i povoljnom kapacitetu, Lištica može opskrbljivati šire područje grada Široki Brijeg i okolnih naselja.

ADRESA
Široki Brijeg
otkrijte
još lokacija
U 15. stoljeću obitelj Kosača vladala je područjem Huma (Hercegovina) i bila je jedna od najmoćnijih plemićkih obitelji u Kraljevini Bosni. Postoje pretpostavke da je obitelj dobila ime po selu Kosač u blizini rijeka Pive i Tare. Utjecaj i moć Kosače mogu se vidjeti za vrijeme prvog bosanskog kralja Tvrtka I.
“This website has been produced with the financial assistance of the European Union. The content of the website is the sole responsibility of University of Mostar and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the European Union and/or ADRION programme authorities”.