Kosača Cultural Route » » Franjevačka galerija Široki Brijeg

Franjevačka galerija Široki Brijeg

Nakon izgradnje crkve i samostana, u Široki Brijeg već tijekom 19. st. pristižu prve umjetnine. Iako su radovi uglavnom religiozne tematike i nepoznatih autora, ispostaviti će se kao temelj za kulturološku revitalizaciju nakon brojnih neprilika koje donose svjetski ratovi. Osnove izgradnje Franjevačke galerije na Š. Brijegu donosi samostanska riznica otvorena 1979. godine, u čijem vlasništvu su brojne slike starih majstora, crkveno posuđe, ruho i stare knjige. Tijekom idućeg desetljeća samostan organizira brojne izložbe i tako pribavlja umjetnička djela trajnijeg značaja. Konačno, 1990. godine je dovršena zgrada u kojoj je uskoro otvoren stalni postav Franjevačke galerije Široki Brijeg. Osim već spomenute riznice stalni su postav sačinjavali izlošci slikara i kipara hrvatske moderne i suvremene umjetnosti, umjetnika naivne umjetnosti te djela avangardnih umjetnika. U trećem dijelu izložena su djela hercegovačkih slikara. Početkom Domovinskog rata stalni je postav maknut, a umjetnine su razmještene i pohranjene. Također je Galerija primila brojne umjetnine iz drugih muzeja i zbirki koji su bili ugroženi zbog ratnih djelovanja. Od otvorenja Galerije do danas priređene su brojne izložbe poznatih i manje poznatih umjetnika u galerijskim prostorima. Uz Galeriju je povezan i osnutak Akademije likovnih umjetnosti mostarskoga sveučilišta na Š. Brijegu.

ADRESA
Široki Brijeg
otkrijte
još lokacija
U 15. stoljeću obitelj Kosača vladala je područjem Huma (Hercegovina) i bila je jedna od najmoćnijih plemićkih obitelji u Kraljevini Bosni. Postoje pretpostavke da je obitelj dobila ime po selu Kosač u blizini rijeka Pive i Tare. Utjecaj i moć Kosače mogu se vidjeti za vrijeme prvog bosanskog kralja Tvrtka I.
“This website has been produced with the financial assistance of the European Union. The content of the website is the sole responsibility of University of Mostar and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the European Union and/or ADRION programme authorities”.