Kosača Cultural Route » » Stari most u Mostaru

Stari most u Mostaru

Stari most sagrađen je u periodu između 1557.-1566. godine iznad rijeke Neretve. Na ovom mjestu ranije je izgrađen drveni most i dvije kule, o čemu svjedoče pisani izvori Vladislava Hercegovića, sina herceg Stjepana. Osmanlije ubrzo nakon osvajanja ovog područja grade prvi kameni most, pod upravljanjem osmanskog graditelja Hajrudina. Most povezuje dvije obale, a zbog morfologije terena karakteriza ga tanki i elegantni oblik sa lukom u dužini od 29m, odnosno visine gotovo 20m. Prema izvorima, za gradnju je iskorišteno 456 kamenih blokova i 300 000 osmanskih akči. Kamen pripada tipu tenelija, iskopan vjerojatno iz obližnjih kamenoloma. Uokolo mosta se vremenom razvio kompleks niza objekata različitih namjena. Zanimljivost je da je grad Mostar dobio ime po čuvarima lokalnog mosta, tkz. Mostarima. Upravo zbog svojih ambijentalnih i povijesnih vrijednosti prepoznat je kao jedan od glavnih simbola Mostara ali I šireg prostora Hercegovine. Srušen je tijekom rata u Bosni i Hercegovini 1993. Godine, a obnovljen i uvršten na popis Svjetske kulturne baštine UNESCO-a 2004. Godine. Osim toga ima iznimnu turističku vrijednost za prostor Hercegovine. Na ovom lokalitetu se tradicionalno održavaju skokovi s mosta, u čemu sudjeluje čak i program Red Bull Svjetske serije u ekstremnim skokovima u vodu.

ADRESA
Mostar
otkrijte
još lokacija
U 15. stoljeću obitelj Kosača vladala je područjem Huma (Hercegovina) i bila je jedna od najmoćnijih plemićkih obitelji u Kraljevini Bosni. Postoje pretpostavke da je obitelj dobila ime po selu Kosač u blizini rijeka Pive i Tare. Utjecaj i moć Kosače mogu se vidjeti za vrijeme prvog bosanskog kralja Tvrtka I.
“This website has been produced with the financial assistance of the European Union. The content of the website is the sole responsibility of University of Mostar and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the European Union and/or ADRION programme authorities”.