Kosača Cultural Route » » Rijeka Neretva

Rijeka Neretva

Rijeka Neretva dobila naziv prema antičkom toponimu Naron, Narenta i Nestos. Ovaj kraj u rimsko i prapovijesno vrijeme naseljavaju plemena Narensi skloni gusarenju. Pored povijesnog značaja, rijeka Neretva ima izniman hidrološki potencijal, a zajedno sa čak 22 pritoka čini dio jadranskog sliva. Izvire ispod planina Zelengore I Lebršnika, a kroz Bosnu i Hercegovinu protječe u dužini od 205 km, te kroz Hrvatsku 20 km. Osim toga, Neretva predstavlja i prirodnu granicu sjeverne Hercegovine u Konjicu. U gornjem toku je kanjonska rijeka, a zapadno od Konjica se ulijeva u akumulacijsko jezero Jablanica. U donjem toku se širi u deltu (Gabela), a od Opuzena se dijelu na čak 12 rukavaca. Konačno se u Jadransko more ulijeva u blizini Rogotina i Ploča. Pored prirodnih kapaciteta, delta Neretve je poznato uzgajalište mnogobrojnih poljoprivrednih proizvoda, a nudi i različite gastronomske specijalitete poput Neretvanskog brudeta. Na neretvi se orgnizira poznati turističko-sportski festival “Marton lađa”.

ADRESA
Mostar
otkrijte
još lokacija
U 15. stoljeću obitelj Kosača vladala je područjem Huma (Hercegovina) i bila je jedna od najmoćnijih plemićkih obitelji u Kraljevini Bosni. Postoje pretpostavke da je obitelj dobila ime po selu Kosač u blizini rijeka Pive i Tare. Utjecaj i moć Kosače mogu se vidjeti za vrijeme prvog bosanskog kralja Tvrtka I.
“This website has been produced with the financial assistance of the European Union. The content of the website is the sole responsibility of University of Mostar and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the European Union and/or ADRION programme authorities”.