Kosača Cultural Route » » Nekropola stećaka Radimlja

Nekropola stećaka Radimlja

Nekropola stećaka Radimlja spada u najvrijednije i najpoznatije spomenike srednjovjekovnog perioda u BiH (14. i 15.stoljeće). Karakteristike koje ističu njenu vrijednost su: brojnost primjeraka, raznovrsnost i zastupljenost svih osnovnih oblika, relativno visoka umjetnička kvaliteta izrade, bogatstvo dekoracija i natpisa koji spominju povijesne ličnosti te sama njena dostupnost i smještaj. Na nekropoli se nalaze 135 stećka, od kojih je 63 ukrašeno. Zaštitni znak ili znak raspoznavanja ove nekropole je muška figura s uzdignutom rukom i relativno velikom šakom i prstima, koja kao da govori putniku da će u ovom tvrdom i kršnom hercegovačkom kraju naići na gostoljubive i prijateljski raspoložene ljude. Posebnu važnost ima stećak velikaske pravoslavne obitelji Stipanovic Miloradovic. Na tom stećku se nalazi natpis na bosančici, koji glasi: Sie lezi dobri Radoe sin Vojevode Stipana na svoj bastini na Batnogah. Si bilig postav na me brat moj vojevoda Petar. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, dana 2002. godine donijela je odluku kojom se povijesno područje – nekropola stećaka Radimlja kod Stoca proglašava nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

ADRESA
Stolac
otkrijte
još lokacija
U 15. stoljeću obitelj Kosača vladala je područjem Huma (Hercegovina) i bila je jedna od najmoćnijih plemićkih obitelji u Kraljevini Bosni. Postoje pretpostavke da je obitelj dobila ime po selu Kosač u blizini rijeka Pive i Tare. Utjecaj i moć Kosače mogu se vidjeti za vrijeme prvog bosanskog kralja Tvrtka I.
“This website has been produced with the financial assistance of the European Union. The content of the website is the sole responsibility of University of Mostar and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the European Union and/or ADRION programme authorities”.