Kosača Cultural Route » » Izvor rijeke Bune

Izvor rijeke Bune

Istočno od Mostara nalazi se Vrelo rijeke Bune, a predstavlja najveći kraški izvor na području Europe sa prosječnim godišnjim protokom od 43 m³ u sekundi. Izvor je smješten ispod kamene litice visoke 200m, a u blizini je sagrađena i Derviška Tekija koju još 1664. godine spominje putopisac Evlija Ćelebija. Voda izvire iz pećine široke 17 metara, a prema istraživanjima podzemni tok vrela Bune dug je oko 200 m. Tijekom cijele godine voda je iznimno hladna i čista, što pogoduje razvoju i staništu različitih endemskih vrsta, poput potočne pastrve. Rijeka je duga 9 km, a konačno se ulijeva u Neretvu.

ADRESA
Mostar
otkrijte
još lokacija
U 15. stoljeću obitelj Kosača vladala je područjem Huma (Hercegovina) i bila je jedna od najmoćnijih plemićkih obitelji u Kraljevini Bosni. Postoje pretpostavke da je obitelj dobila ime po selu Kosač u blizini rijeka Pive i Tare. Utjecaj i moć Kosače mogu se vidjeti za vrijeme prvog bosanskog kralja Tvrtka I.
“This website has been produced with the financial assistance of the European Union. The content of the website is the sole responsibility of University of Mostar and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the European Union and/or ADRION programme authorities”.