Kosača Cultural Route » » Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača

Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača

Ustanova Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača kao pravni sljednik nekadašnjeg Doma kulture utemeljena je kao javno poduzeće 1994. Godine. Radovi na samoj zgradi započeli su 1959. Godine, a korišten je građevinski materijal koji je bio pripremljen za izgradnju katedralne crkve. Projektant izgradnje objekta zgrade je bio ing. Reuf Kadić iz Sarajeva.
Kompleks se danas sastoji od nekoliko dvorana različite namjene, najveća je koncertna dvorana sa 726 mjesta i popratnim objektima, zatim umjetnička galerija Kraljice Katarine Kosače i konačno mala dvorana – amfiteatar sa 120 mjesta za održavanje seminara, prezentacija ili promocija knjiga. Osnovne djelatnosti su prostor za organizaciju kulturnih, koncertnih ili kazališnih priredbi, prikazivanje filmova te različita umjetnička i literarna stvaralaštva kao i reprodukcijska izvođenja.

ADRESA
Mostar
otkrijte
još lokacija
U 15. stoljeću obitelj Kosača vladala je područjem Huma (Hercegovina) i bila je jedna od najmoćnijih plemićkih obitelji u Kraljevini Bosni. Postoje pretpostavke da je obitelj dobila ime po selu Kosač u blizini rijeka Pive i Tare. Utjecaj i moć Kosače mogu se vidjeti za vrijeme prvog bosanskog kralja Tvrtka I.
“This website has been produced with the financial assistance of the European Union. The content of the website is the sole responsibility of University of Mostar and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the European Union and/or ADRION programme authorities”.